bg

Uuden sukupolven jäänmurtaja Polaris valmis töihin
Marraskuu 1, 2016

polaris-31102016Suomen uusin jäänmurtaja Polaris on valmis aloittamaan työnsä. Arctian ja Liikenneviraston välillä sovittu jäänmurtovalmius alkaa tiistaina 1.11.2016. Jäänmurtajat miehitetään tarpeen mukaan jäätilanteen kehittyessä.

Jäänmurtaja Polaris on monella tapaa ainutlaatuinen. Se on maailman ensimmäinen jäänmurtaja, joka voi käyttää polttoaineenaan sekä nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä (Liquefied Natural Gas), että ultravähärikkistä dieseliä. Se on noin 22 MW kokonaistehollaan myös Suomen tehokkain jäänmurtaja. Polaris on maailman ympäristöystävällisin diesel-sähköinen jäänmurtaja.

Polaris aloittaa työnsä historiallisena aikana, sillä vuosi 2017 merkitsee Suomelle satavuotista taivalta itsenäisenä valtiona. Juhlavuoden kunniaksi Polariksen etuosaa koristaa näyttävästi Suomi 100 -juhlavuoden tunnus. Polaris jatkaa itsenäisyyttäkin vanhempaa suomalaista jäänmurto-osaamisen perinnettä: Suomen ensimmäinen jäänmurtaja Murtaja aloitti työnsä vuonna 1890. Polaris on Arctian nykyisen laivaston kahdeksas jäänmurtaja. Edellinen suomalainen jäänmurtaja otettiin käyttöön vuonna 1998.

Suomen juhlavuoden teema ”Yhdessä” on myös sopiva ilmaus kuvaamaan Polariksen suunnittelua ja rakentamista. Alus on suunniteltu Liikenneviraston valvonnassa Itämeren vaativimpiin olosuhteisiin. Se on rakennettu suomalaisvoimin Helsingissä. Innovatiivinen suunnittelu ja uudet teknologiset ratkaisut näkyvät esimerkiksi jäänmurtajan runkomuodossa ja potkurilaitejärjestelyssä.

”Maailman edistyksellisimmän jäänmurtaja Polariksen rakentaminen vahvistaa Helsingin telakan asemaa johtavana jäänmurtajarakentajana”, toteaa Arctech Helsinki Shipyard Oy:n toimitusjohtaja Esko Mustamäki.

”Polaris edustaa jäänmurron uutta sukupolvea. Arctia tukee raskaan polttoöljyn käytön kieltämistä arktisilla alueilla. LNG polttoaineena ja aluksen öljyntorjuntajärjestelmä ovat monikäyttöisten ja kustannustehokkaiden jäänmurtajien tulevaisuutta. Olemme ylpeitä maailman ympäristöystävällisimmästä jäänmurtajasta, joka turvaa asiakkaidemme kuljetusketjuja Itämeren talvissa”, kertoo Polariksen omistavan ja alusta operoivan Arctia Oy:n toimitusjohtaja Tero Vauraste.

Olemme tyytyväisiä, että saimme käyttöömme uuden sukupolven jäänmurtajan, joka on monin tavoin edeltäjiään tehokkaampi ja samalla vähäpäästöinen”, luonnehtii Liikenneviraston talvimerenkulun yksikön päällikkö Markus Karjalainen.


Arctech Helsinki Shipyard Oy on erikoistunut arktiseen meriteknologiaan ja laivanrakennukseen. Yrityksen päätuotteita ovat jäänmurtajat sekä vaativat erikoisalukset. Helsingin telakka on alansa edelläkävijä, jolla on 150 vuoden kokemus laivanrakennuksesta. Yhtiön palveluksessa on noin 600 laivanrakentajaa. www.arctech.fi

Arctia Oy turvaa Suomen meriliikenteen kulun Itämeren jäätalven olosuhteissa ja tarjoaa jäänmurto-, offshore- ja öljyntorjuntapalveluita kaikkialla polaarisilla alueilla. Arctia jatkaa yli 125-vuotiasta suomalaista jäänmurtoperinnettä yhdellä maailman voimakkaimmista jäänmurtajalaivastoista. www.arctia.fi

Liikennevirasto mahdollistaa toimivat, tehokkaat ja turvalliset matkat ja kuljetukset. Vastaamme vesiväylistä sekä talvimerenkulun toimivuudesta ja liikennejärjestelmän kokonaisvaltaisesta kehittämisestä. www.liikennevirasto.fi

NÄYTÄ KAIKKI UUTISET
Lue lisää Arctechistä
Turvallisuus
Huomioimme työssämme aina terveys-, turvallisuus- ja ympäristönäkökohdat.
LUE LISÄÄ
Kehitys
Panostamme laivanrakennuksessa innovatiiviseen suunnitteluun ja jatkuvaan kehitykseen.
LUE LISÄÄ
Yhteistyö
Teemme yhteistyötä asiakkaidemme kanssa löytääksemme parhaat ratkaisut laivanrakennukseen.
LUE LISÄÄ
VIIMEISIMMÄT UUTISET
Tammikuu 8, 2019 Aluksen NB515 vesillelasku
Marraskuu 14, 2018 Arktinen tankkeri NB515
Elokuu 30, 2018 Arctech Helsinki Shipyard rakentaa arktista jäätämurtavaa tankkeria
VIIMEISIMMÄT LEHDISTÖTIEDOTTEET
Tammikuu 31, 2017 Uusi jäätämurtava huoltoalus SCF Groupille nimettiin tutkimusmatkailija Gennadiy Nevelskoyn mukaan Arctech Helsinki Shipyardilla
Syyskuu 28, 2016 Maailman ensimmäinen LNG-käyttöinen jäänmurtaja Polaris luovutettu
Joulukuu 17, 2015 Arctech laski jäätämurtavan offshore-aluksen kölin – ensimmäinen neljän laivan sarjasta
Lue lisää Arctechistä
Turvallisuus
Huomioimme työssämme aina terveys-, turvallisuus- ja ympäristönäkökohdat.
LUE LISÄÄ
Kehitys
Panostamme laivanrakennuksessa innovatiiviseen suunnitteluun ja jatkuvaan kehitykseen.
LUE LISÄÄ
Yhteistyö
Teemme yhteistyötä asiakkaidemme kanssa löytääksemme parhaat ratkaisut laivanrakennukseen.
LUE LISÄÄ